Wie zijn wij?

praktische-informatie/Reddingsbrigade en Zwemvereniging De Vuurtoren werd opgericht op 23 november 1973 te Oud Gastel. Onze vereniging telt op dit moment ongeveer 60 leden, waarvan veel jeugd. Onze trainers verzorgen per week twee trainingen, op woensdag en zaterdag. Daar wordt gewerkt voor twee examens per jaar: het examen van het binnenseizoen in april, en het examen van het binnenseizoen in juli.

Binnenseizoen

Tijdens ons binnenseizoen (september – april) werken we met de diplomalijn van Reddingsbrigade Nederland (voorheen KNDRB). Deze diploma’s richten zich voornamelijk op het redden van drenkelingen in allerlei situaties. Bij de lagere diploma’s (Junior Redder) wordt er op leuke wijze kennis gemaakt met de reddingstechnieken. Dit breidt zich verder uit in de Zwemmend Redder diploma’s. De hoogste diploma’s (Life Saver) zijn een goede basis om bijvoorbeeld aan de slag te gaan als badmeester. Voor deze opleiding staan ook theorie- en EHBO-lessen op het programma.

 

Buitenseizoen

Voor het buitenseizoen (mei-juli) verhuizen we naar het buitenbad in Oud Gastel en maken we gebruik van de diplomalijn van ENVOZ. Deze focust voornamelijk op zelfredzaamheid in het water. Er komen technieken aan bod om te overleven in verschillende gevaarlijke situaties, zoals extreme kou of het omslaan met een boot. We behandelen wat de gevaren van zo’n situatie zijn en hoe daar mee omgegaan moet worden. Het buitenseizoen wordt altijd afgesloten met een examen vroeg in de ochtend, gevolgd door een gezellig ontbijt. Op die manier sluiten we het verenigingsjaar gezamelijk af.

 

Activiteiten

Naast de trainingen organiseren we ook allerlei activiteiten, groot en klein. Zo organiseert onze activiteitencommissie ieder jaar het jeugdkamp. Een weekend lang strijden de teams tegen elkaar in allerlei spellen. Ook zijn er kleine activiteiten zoals een speurtocht, filmavond of bowlmiddag.

Voor meer informatie over trainingstijden, -locaties en de contributietarieven, klik hier.